Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής:Επτά σημείαγια ένα ανοικτό δημοκρατικό οργανωτικό σχέδιο

Πανελλαδική Συνάντηση   2-3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

1. Κανόνες λειτουργίας
Το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» αποτελεί πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός πλατειού ριζοσπαστικού μετώπου. Ιδρυτικά του μέλη είναι οργανώσεις και πρόσωπα προερχόμενα από την ριζοσπαστική αριστερά, τον σοσιαλιστικό χώρο, την αυτοδιοίκηση, οικολογικές οργανώσεις, κινήματα.
Παρότι δεν αποτελεί κόμμα ή οργάνωση, αλλά συνάντηση συλλογικοτήτων – κινημάτων- προσώπων είναι απαραίτητοι κανόνες λειτουργίας που θα εξασφαλίζουν ανεμπόδιστα τη δημοκρατική συμμετοχή όσων το στηρίζουν και θα ενισχύουν την ικανότητα για να πετύχει το στόχο του, τη συνάντηση ευρύτατων και διαφορετικών δυνάμεων για την ανατροπή και τη ριζοσπαστική αλλαγή.
Οι ρυθμίσεις αυτές ανταποκρίνονται στη σημερινή μεταβατική κατάσταση του ΜΑΑ και την ίδια στιγμή φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως κατάθεση ιδεών για το πλατύ λαϊκό μέτωπο, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί το ΜΑΑ.
Είναι ένα ανοικτό δημοκρατικό σχέδιο, σε συνεχή εξέλιξη.
2. Η συμμετοχή στο ΜΑΑ
Μέλη του ΜΑΑ είναι πολίτες και συλλογικότητες – κόμματα, οργανώσεις, σύλλογοι, αυτοδιοικητικά σχήματα, περιβαλλοντικές ομάδες, έντυπα, πολιτιστικοί όμιλοι κ.ά.
Για να συμμετέχει κάποιος στο ΜΑΑ πρέπει να αποδέχεται τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους και πρωτοβουλίες του και τους κανόνες λειτουργίας του, να ενεργοποιείται σε κάποια κίνηση του και να έχει πληρώσει τη συνδρομή στο ΜΑΑ και το Ταμείο Αλληλεγγύης που δημιουργεί το ΜΑΑ. Κάθε μέλος έχει την κάρτα του.
Ένα μέλος δεν αποκλείεται να ανήκει σε κόμμα ή οργάνωση, ακόμη και όταν ο φορέας του δεν συμμετέχει στο ΜΑΑ, αρκεί να συμφωνεί με τις θέσεις του.
3. Η Πανελλαδική Συνάντηση
Για τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του ΜΑΑ συγκαλείται η Πανελλαδική του Συνάντηση. Θέματά της: Απολογισμός – Προγραμματισμός – Εκλογή Συντονιστικού. Γίνεται μια φορά το χρόνο. Γίνεται επίσης σε έκτακτες περιπτώσεις.
Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία: 3 / 4 του σώματος. Κάθε φυσικό πρόσωπο μέλος του ΜΑΑ διαθέτει μια ψήφο.
Τα ίδια ποσοστά και κανόνες ισχύουν για όλα τα όργανα του ΜΑΑ.
Τα πρακτικά της Πανελλαδικής Συνάντησης είναι προσβάσιμα σε όποιο μέλος τα ζητήσει.
4. Η Συνέλευση
Τέσσερις φορές το χρόνο συνεδριάζει η Συνέλευση που απαρτίζεται από αντιπροσώπους από κάθε τοπική επιτροπή σε πανελλαδική κλίμακα και από κάθε συλλογικότητα που συμμετέχει, καθώς και από τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού.
Η Συνέλευση αυτή διαμορφώνει τρίμηνο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και απαντά στα επίκαιρα πολιτικά προβλήματα.
5. Το Συντονιστικό
Η Πανελλαδική Συνάντηση αναδεικνύει το Συντονιστικό του Μετώπου που αντιμετωπίζει τα τρέχοντα ζητήματα πολιτικής δράσης και πρωτοβουλιών. Προσωρινά και πειραματικά για το πρώτο Συντονιστικό προτείνεται :
- Να έχει 11 μέλη
- Να αποτελείται από ένα εκπρόσωπο από κάθε συλλογικότητα που εντάσσεται στο ΜΑΑ (3-5 μέλη) και από 6-8 μέλη που εκλέγονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο από όλους τους συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Συνάντηση. Είναι σημαντικό να εκπροσωπούνται στο συντονιστικό η περιφέρεια και η νεολαία.
- Να έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση νέων συμμετοχών ή νέων δράσεων να διευρυνθεί με μέχρι 3 μέλη.
- Η διάρκεια του προβλέπεται να είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2011, οπότε σε έκτακτη πανελλαδική συνάντηση θα γίνει αξιολόγηση της μέχρι τότε πορείας του ΜΑΑ και θα αποφασισθεί ο μόνιμος τρόπος εκλογής του Συντονιστικού.
Στο Συντονιστικό καμία συνιστώσα δεν μπορεί να έχει πάνω από 30%. Όλες οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές.
6. Τοπικές Επιτροπές
Το ΜΑΑ δικτυώνεται σε τοπικές επιτροπές σε πανελλαδικό επίπεδο και σε θεματικές επιτροπές. Κάθε τοπική επιτροπή θα έχει τουλάχιστον 10 μέλη.
Σε αυτή τη φάση της εκκίνησης, αλλά και στην πορεία, θα αξιοποιηθεί η αυτενέργεια, πρωτοβουλία, επινοητικότητα και έμπνευση για την δημιουργική οικοδόμηση του Μετώπου.
7. Η κουλτούρα του αλληλοσεβασμού.
Η συγκρότηση του ΜΑΑ στηρίζεται σε μια κουλτούρα αλληλεγγύης, συντροφικότητας, ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού, δημοκρατίας.
Στη βάση αυτή επιδιώκει να λειτουργήσει. Στην ίδια βάση στηρίζονται και οι επικοινωνιακές δικτυώσεις μεταξύ των μελών, με νέες ρυθμίσεις που θα παίρνουν υπόψη τη μέχρι σήμερα εμπειρία.


Αθήνα, 10/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου